Op 15 mei 2023 lanceerde de Gezinsbond naar aanleiding van de Internationale Dag van het Gezin de Gezinsbarometer. Deze barometer peilt naar het welbevinden en vertrouwen van gezinnen in 5 domeinen: inkomen, welzijn en relaties, woonkwaliteit, toekomst van de kinderen, en combinatie werk en gezin. Driemaandelijks checken we bij honderden gezin wat zij denken.

Gezinnen in Vlaanderen scoren globaal 6,9 op de Gezinsbarometer. De Gezinsbond ondervroeg daarvoor wat er leeft bij ouders in Vlaanderen met kinderen tussen 0 en 18 jaar oud. Over de verschillende thema's heen blijken gezinnen aldus relatief tevreden met hun huidige situatie. Er is echter ook duidelijk ruimte voor verbetering van het gezinsbeleid.
Resultaten van de Gezinsbarometer
Vier op de tien ouders zijn bezorgd over hun inkomen. Alleenstaande ouders en nieuw samengestelde gezinnen overschrijden dat gemiddelde bruusk. Ook jonge ouders en niet-samenwonende koppels maken zich doorgaans meer zorgen.
Acht op de tien gezinnen zijn gelukkig op vlak van welzijn en relaties. Gezinnen met zorgbehoevenden in huis en alleenstaanden scoren opmerkelijk lager. 55-plussers, gezinnen met kinderen jonger dan 2,5 jaar en gehuwden behoren dan weer tot de meest tevreden groepen.
Maar liefst 88% van de gezinnen evalueert hun woonsituatie positief. Bewoners van een open bebouwing zijn het meest tevreden. Bewoners van appartementen scoren het laagst.
Globaal denkt 28% van de ouders dat hun kinderen het later slechter tot veel slechter zullen hebben dan zijzelf. Daartegenover staat 21% die denkt dat hun kids het beter zullen hebben. Vooral ouders van jonge kinderen en jonge pubers zien de toekomst minder rooskleurig.
Of ouders gezinsleven en werk kunnen combineren, hangt sterk samen met de opleidingsgraad. De meeste ouders met een masterdiploma geven aan dat hun werk toelaat vrij te nemen op dringende momenten in functie van het gezin. Dat blijkt minder vanzelfsprekend voor ouders zonder einddiploma van het secundair onderwijs.


Hoewel het relatief goed gaat met de gezinnen in Vlaanderen, schuilen achter de gemiddelde cijfers soms grote verschillen. Zo geven nieuw samengestelde gezinnen op alle thema's een frappant lagere score. De Gezinsbarometer toont ook dat jonge ouders het moeilijker hebben, zeker als ze ​alleenstaand zijn.

Lagere scores lijken verbonden te zijn met onzekerheid. In onzekere omstandigheden is het belangrijk dat je kan rekenen op houvast. Die stabiliteit kan geboden worden door familie en vrienden, door werkgevers en collega's, door verenigingen ... maar ook door de overheid. Dat kost investeringen en politieke keuzes. Maar zijn onze kinderen - onze toekomst - die investeringen niet waard?